DemNet

A DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány blogja

Nyílt levél: Az IMF-vezérigazgató kiválasztását demokratizálni kell!

2019. augusztus 22. 13:45 - DemNet

Több mint száz civil szervezet - köztük a DemNet is - írta alá a Bretton Woods Project által kezdeményezett nyílt levelet, melyben arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának kiválasztását demokratizálni kell. A jelenleg érvényben lévő gentleman's agreement immár 75 éve garantálja, hogy a Valutaalap vezére európai, a Világbanké pedig amerikai legyen, pedig ezek a pozíciók bírnak akkora jelentőséggel, hogy a kiválasztási folyamatot demokratikussá, átláthatóvá, ellenőrizhetővé és meritokratikussá tegyük.

black-and-white-collaborate-collaboration-997718.jpg

Tisztelt Nemzetközi Valutaalap!

Tisztelt Kormányzótanács!

Tisztelt Igazgatótanács!

A hallgatólagos megegyezés, amely az utóbbi 75 év során biztosította, hogy a Valutaalap igazgatója  európai, és a Világbank elnöke amerikai állampolgár legyen, nem demokratikus, jogtalan és neokoloniális elvekre épül.

A nemzetközi szervezetek legitimációs válsággal küzdenek, a globális kormányzás multilaterális rendszerébe vetett hit egyre halványul. Ha a Valutaalap és a Világbank a mai világ kihívásaival szembenézni képes, modern intézményként akar megjelenni, elengedhetetlen, hogy demokratikussá és elszámoltathatóvá váljon.

Annak ellenére, hogy idén több mint 150 civil szervezet és magánszemély követelte a Világbanktól, hogy vezetői kiválasztását tegye átláthatóvá és meritokratikussá, az amerikai jelölt, David Malpass lett a világszervezet új elnöke. Ez a kinevezés tovább rontja a globális kormányzás jó hírét, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy az egyetlen kihívó visszalépésekor “egyes kormányok nyomásgyakorlására” hivatkozott.

Legfőbb ideje, hogy véget vessünk ennek a hallgatólagos megállapodásnak, és helyette egy valóban nyitott, érdemeken alapuló, átlátható kiválasztási folyamatot vezessünk be, ami nem pusztán egy szóbeli kötelezettségvállalás, és ami nemzetiségtől függetlenül, bármely kormány számára lehetővé teszi, hogy egyenlő feltételek mellett állítson jelöltet. A civil társadalom régi követeléseivel összhangban hisszük, hogy ebben a folyamatban nem kaphat túlzott befolyást egy-egy állam vagy államok meghatározott csoportja. A győztes jelöltnek a szavazatok többségén kívül a tagállamok többségének támogatását is meg kellene szereznie. 

A kiválasztási folyamat homályosságát meg kell szüntetni, és helyette egy olyan rendszert kell bevezetni, ami átlátható, és teret biztosít a jelöltek nyilvános ellenőrizhetőségének. El kell törölni azt az egyezményt, amely a jelölt indulását a küldő ország kormányának támogatásához köti, szűkítve a jelentkezők körét, emellett nyilvános interjúkra, átlátható szavazási folyamatokra és elegendő időre van szükség a mérlegeléshez.

A Valutaalap jelenlegi kiválasztási politikájára és jelölt profiljára építve egy nyilvános, új, világos munkaköri leírást kell készíteni, amely teljes körűen tartalmazza a szükséges képesítéseket. Ennek magában kell foglalnia egy olyan rendelkezést is, amely megvédi a Valutaalapot a nagyobb hatalommal rendelkező tagállamaitól, és megvédi a kisebb befolyással rendelkező országokat. Létfontosságú továbbá, hogy a jelöltek jól ismerjék az alacsony és közepes jövedelmű országok problémáit.

Elengedhetetlen, hogy a jelöltek elköteleződjenek amellett, hogy az ENSZ szakosított intézményeként működő Nemzetközi Valutaalap tevékenységét összhangba hozzák a közösen elfogadott nemzetközi keretrendszerekkel, és olyan normákkal mint a nemzetközi emberi jogok. Elengedhetetlen az is, hogy a jelöltek hitet tegyenek a Valutaalap közelmúltban tett kötelezettségvállalásai mellett a gazdasági egyenlőtlenségek, társadalmi befektetések, a nemek közötti egyenlőség és a klímaváltozás területén.

A Valutaalap vezetéséért folytatott verseny egybeesik a Bretton Woods-i intézmények alapításának 75 éves évfordulójával. Ennyi éppen elég volt. Eljött az idő, hogy véget vessünk a hallgatólagos megállapodásnak.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://demnet.blog.hu/api/trackback/id/tr8415019858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása