DemNet

A DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány blogja

Ha kezelni akarjuk a koronavírus válságot, el kell engedni a fejlődő országok adósságait

2020. április 07. 12:30 - DemNet

  • A sürgősségi pénzügyi támogatást olyan módon kell nyújtani a fejlődő országoknak, hogy az ne eredményezzen további adósságterheket
  • El kell indítani egy olyan hosszú távú folyamatot is, amellyel fenntartható szintre lehet csökkenteni az adósságokat

2020. április 7.

Soha nem látott globális válság közepette köszöntött ránk az egészség világnapja. Ezen a napon öt kontinens több mint 200 civil szervezete szólítja fel a döntéshozókat arra, hogy engedjék el a fejlődő országok adósságait, hogy meg tudjanak birkózni a Covid-19 okozta egészségügyi és gazdasági krízissel.

face-mask-on-blue-background-3786126.jpg

25,5 milliárd dollár maradna az alacsony jövedelmű országok államkasszájában, amit a koronavírus elleni küzdelemre lehetne fordítani, ha elengednék a 2020-ban esedékes adósságaikat más államok, multilaterális intézmények és magánhitelezők felé. Ha a 2021-ben esedékes adósságokat is elengednék, további 24,9 milliárd dollár szabadulna fel, amiből életeket lehetne menteni a jelen helyzetben és a jövőben egyaránt.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is arra szólított fel, hogy engedjék el a legszegényebb országok más kormányok felé fennálló adósságait, hozzátéve, hogy mivel a világjárvány várhatóan még hosszú évekig érezteti hatását, a törlesztés elhalasztása az adósság elengedése helyett nem megoldás.

Az adósság elengedésére minden más hitelező esetében is szükség van, ideértve a bilaterális, multilaterális és magánhitelezőket is, hiszen csak így biztosítható, hogy a felszabaduló pénzügyi forrásokat a fejlődő országok a világjárványra adott válaszokra és nem más hitelezők kifizetésére használják fel.

Az adósságok elengedésén túl 2020-ban további 73,1 milliárd dollárnyi sürgősségi pénzügyi segítségnyújtásra is szükség lesz, hogy az alacsony jövedelmű gazdaságokat segíteni tudjuk a válság kezelésében. Ezt a segítséget nem hitelek, hanem vissza nem térítendő támogatások formájában kell nyújtani, ezzel elkerülve, hogy a fogadó országok további adósságokat halmozzanak fel. A fejlődő országokra nehezedő adósságnyomás hosszú távú enyhítéséhez pedig arra van szükség, hogy a döntéshozók végre megállapodjanak a nemzetközi pénzügyi rendszer reformjában, ami az államadósságok újrastrukturálását szolgálja majd abban az időszakban, amikor a Covid-19 okozta akut válsághelyzet elmúlik.

A DemNet is aláírta azt a nyílt levelet, amelyet kormányokhoz, a Nemzetközi Valutaalaphoz és a Világbankhoz is eljuttatunk, és amely a következőkre szólít fel:

  • A fejlődő országok 2020-ban fizetendő külső adósságainak végleges elengedése, ideértve a tőketartozást, kamatfizetési kötelezettséget és további költségeket;
  • További olyan sürgősségi pénzügyi támogatás nyújtása, ami nem eredményez további adósságot;
  • Az adósság elengedését és minden új támogatást nem szabad olyan feltételekhez kötni, melyek piacbarát és megszorításorientált közpolitikai reformokat írnak elő a fejlődő országoknak;
  • Olyan jogszabályokat kell alkotni, amelyek megvédik a fejlődő országokat attól, hogy a hitelezők bepereljék őket azért, amiért nem teljesítik a 2020-ban esedékes törlesztést;
  • Egy olyan hosszútávú folyamatot kell kidolgozni az ENSZ égisze alatt, ami biztosítja az államadósságok szisztematikus, jól ütemezett és méltányos újrastrukturálását. Hogy erre miért van szükség, arról korábban írtunk részletesebben egy másik nyílt levél kapcsán.

A nyílt levél aláíróinak listája itt található: https://jubileedebt.org.uk/a-debt-jubilee-to-tackle-the-covid-19-health-and-economic-crisis-2

A nyílt levél szövege (pdf)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://demnet.blog.hu/api/trackback/id/tr2015600654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása