DemNet

A DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány blogja

Bermuda-szigetekre bejegyzett ügyvédi irodának dolgozott Christine Lagarde, mielőtt az IMF és az Európai Központi Bank vezetője lett

2019. december 03. 19:23 - DemNet

2003 és 2005 között Christine Lagarde, az Európai Központi Bank jelenlegi elnöke, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója, korábban a Baker & McKenzie jogi tanácsadó egyik leányvállalatának volt az igazgatója. Egy olyan cégnek, amely az offshore ügyeiről ismert Bermuda-szigetekre volt bejegyezve, írja az El País. Az apró atlanti óceáni sziget ebben az időben még rajta volt az Európai Unió adóparadicsomokat számontartó feketelistáján is.

christine_lagarde_complexo_alema_o-2015_05_21_5.jpg

És ez még nem minden, Lagarde egy másik, a Baker & McKenzie-hez köthető vállalat igazgatótanácsában is benne volt. Ezt a másik céget pedig Szingapúrban jegyezték be, ahol akkoriban törvényileg segítették abban a bankokat, hogy ne kelljen információkat kiadniuk. Lagarde egészen 2005 júniusáig állt partnerségi viszonyban a Baker & McKenzie-vel. A Bermuda-szigeteken utóbbi alá tartozott az a Law in Cotext Ltd., egy holding cég, ahol Lagarde mint igazgató szerepelt, ahogy azt az El Paísnak a tanácsadó céghez közeli források meg is erősítették.

Lagarde akkor hagyta ott a céget, amikor külkereskedelmi miniszternek kérték fel a francia kormányban. Évekkel később, 2011-ben lett az IMF, nemrég pedig az EKB első embere. 

Bermuda régóta hírhedt az transzparencia hiányáról a pénzügyi szektorban, a sziget egészen tavaly májusáig rajta volt az EU adóparadicsom-listáján. Még a Google is igénybe vette az ország nyújtotta szolgáltatásokat, amikor 20 milliárd eurót mozgatott a holland leányvállalatától, a Google Netherland Holding BV-től. A cél természetesen az volt, hogy a bevált receptek segítségével (céghálók szövevénye, adóegyezmények, kiskapuk) a lehető legkevesebb adót kelljen fizetniük.

A Lagarde által vezetett cég a Cedar Aveneue 41 alá volt bejegyezve Hamiltonban, Bermuda fővárosában. Az El País oknyomozása során arra jutott, hogy más offshore cégek is ugyanerre cégre vannak bejegyezve a szigetországban. A Law in Contexet az Appleby hozta létre, egy offshore céghálókra specializálódott tanácsadó iroda. A több mint 200 jogi szakembert alkalmazó Applebynek vannak leányvállalatai a Kajmán-szigeteken, a Brit Virgin szigeteken, Jersey-n, Guernsey-n, Mauritius-on, és a Man-szigeten is. 

A Baker & McKenzie sajtószóvivője a lapnak megerősítette, hogy  „a vállalatot [amelynek Lagarde is a tagja volt] a bermudai cégtörvények alapján hozták létre, ez akkoriban bevett gyakorlat volt számos nyilvános tőzsdei cég körében, amik nemzetközi kereskedelmet folytattak.” Azonban nem alakultak jól a dolgok a Law in Contextnél, a cég pénzügyi gondjai adódtak, és nem sikerült a tőzsdére kijutás sem. 

„Lagardenak nem volt fontosabb a Law in Context és az ott végzett munkája, mint az bármelyik másik Baker & McKenzie leányvállalat esetén lett volna – mondták el az újságnak az Európai Központi Bank elnökéhez közeli források. – Bárhogy is volt, még ez a minimális kapcsolata is megszűnt, amint elfogadta a felkérést, hogy vegyen részt Dominique de Villepin kormányának munkájában. Lagardenak soha nem volt számlája egy adóparadicsomban sem, és nem profitált semmiféle illegális tevékenységből.”

Lagarde 1981-ben csatlakozott a Baker & McKenzie-hez, ahol munkajogra, trösztellenes ügyekre, összeolvadásokra és felvásárlásokra specializálódott. Az EL País értesülései szerint amikor Lagarde a cégnél dolgozott, nagyjából 500 alkalmazotta volt a vállalatnak, és Lagarde-nak a valós jelenléte elhanyagolható volt a Law in Cotext vállalati struktúrájában, mivel az csak egy holding cég volt, valós jövedelem nélkül. 

A másik kérdéses céget, a Law in Context Pte-t 2003-ban hozta létre a Baker & McKenzie Szingapúrban, ahol a helyi törvények annyira átláthatatlanná tették akkoriban a bankrendszert, hogy az ország a Tax Justice Network adóparadicsomokat felsoroló listáján a 64-ból a 8. helyen szerepelt. 

A céget abból a célból hozták létre, hogy jogi adatszolgáltatást nyújtson az interneten keresztül, a tevékenységük főként Svájcra koncentrált, de volt egy leányvállalatuk az Egyesült Államokban is. A Baker & McKenzie nem árult el további részleteket az ügyet feltáró lap kérdésére, így nem lehet tudni, hogy pontosan milyen formában működött a cég, ahol Lagarde is a felsővezetés tagja volt. Annyit azonban elmondtak, hogy a Law in Context online jogi tanácsadást nyújtott, és hogy a dotcom lufi kipukkadását követően hozták létre.

A szolgáltatásaik kiterjedtek a törvényekkel, szabályozásokkal kapcsolatos tanácsadásra a különböző országokban, főleg a magánbanki tevékenységekkel, compliance managementtel és munkajogi kérdésekkel összefüggésben. Emellett online tréningeket és korrupcióellenes továbbképzéseket is tartottak multinacionális vállalatoknak, köztük pár olyannak is, akik jegyezve vannak a New York-i értéktőzsdén. 

A Law in Context Limited egyike volt annak a több ezer cégnek, amelyeket kapcsolatba lehetett hozni azokkal az offshore területekkel, amelyek a Panama-akták napvilágra kerülésekor kerültek a figyelem középpontjába. Ezen felül a Bermuda-szigetek és Szingapúr továbbra is rajta van azoknak a nemzetközi szervezeteknek a figyelőlistáján, akik a nemzetközi adóelkerülés ellen próbálnak tenni.

Bár a Bermuda-szigetek lekerült az Európai Unió feketelistájáról, egyes civil szervezetek, mint például az Oxfam, továbbra is a legrosszabb adóparadicsomok között tartja az számon országot. Utóbbi szervezet 2012-es tényfeltárása szerint az Egyesült Államokban központtal bíró multinacionális nagyvállalatok 72,3 milliárd euró profitot könyveltek el a Karibi-szigetcsoporton, többet mint a hivatalos nyereségük Japánban, Kínában, Németországban és Franciaországban összesen. 

A Panama-botrányt követően maga Lagarde is felszólalt a multik adóelkerülési gyakorlata ellen. „A kiterjedt adóelkerülés jellemzően alacsonyabb kormányzati bevételeket eredményez, magasabb államadósságot, és kevesebb pénzt az egészségügyre, oktatásra és más közügyekre” – mondta 2017-ben a Financial Action Task Force (FATF) spanyolországi  találkozóján.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://demnet.blog.hu/api/trackback/id/tr6815337072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása